Lastbil-frågor

Hem > Lastbilsfrågor

Här får du svar på det mesta inom lastbilsområdet! Vi svarar på vanliga lastbil-frågor som rör vikt, storlek, bränsleförbrukning med mera. Funderar du på att ta lastbilskörkort så har vi fakta om krav och kostnader, liksom hur du kan gå till väga för att klara teorin. Du får även lära dig hur du kan ta steget till att bli lastbilschaufför och vad lastbilschaufförer brukar ha i lön.

Vad är en trailer-lastbil?

En trailer-lastbil, vanligen kallad BE-trailer, är en lätt lastbil med tungt släp baktill. Namnet beror på att ett körkort av typen BE är det som krävs för att få köra med tungt släp på personbil samt lätt lastbil. Släp på över 0,75 ton och upp till 3,5 ton räknas som tungt släp. Det är också tillåtet att köra med flera släp, med samma maxvikt fördelad mellan släpen.

Kan lastbilstillbehör sänka bränsleförbrukningen?

Ja, särskilt på senare år har särskilt framtagna tillbehör och reservdelar som minskar bränsleförbrukningen blivit allt vanligare. Ofta rör det sig om specialanpassade spoilers och chassikjolar. För att få ett hum om vad vi pratar om kan du kolla in exempel på lastbilstillbehör hos Nordicc.se. De säljer lastbilsdelar online som är framtagna och tillverkade just för att minska bränsleförbrukningen. Det är något att sträva efter för att minska miljöpåverkan, men det är även gynnsamt ur ett ekonomiskt perspektiv. Detta eftersom lastbilen drar mindre bränsle vilket leder till färre kostnader för att fylla på nytt i tanken.

Var kan jag hitta jobb som lastbilschaufför?

En hemsida som samlar lediga lastbilschaufför-jobb är Ledigajobb.se. De har samlat några tusen (!) lediga tjänster i hela Sverige. Flera tjänster på sidan går att söka utan CV (håll utkik efter en orange symbol i annonsen), vilket snabbar på jobbsökandet markant. På jobben “utan CV” fyller du i en enkät med frågor relaterade till tjänsten. På så sätt slipper du det tidskrävande arbetet med att uppdatera ditt CV och personliga brev för varje tjänst du söker. Med hjälp av ett filter kan du dessutom specificera din sökning till ett särskilt län eller stad, och om du vill jobba heltid eller deltid m.m.

Vem är ansvarig för hur en lastbil blir lastad?

När en lastbil lastas är det chauffören som har det yttersta ansvaret för att lasten sker på ett säkert sätt och att lastbilen inte lastas för tungt. Detta är dock något som många är kritiska till, då man menar att även företaget borde ta ansvar för lasten till exempel genom att se till att fraktsedlarna är korrekt ifyllda. Läs mer i en artikel om ämnet i Tidningen Proffs.

Var kan jag läsa lastbil teoriprov-frågor?

Att läsa teorifrågor för lastbil online är ett smart sätt att öva teorin för dig som vill ta lastbilskörkort. Det finns flera sidor på internet där du kan göra demofrågor (och sedan betala för att få öva på fler frågor), bland annat på Teoricenter.se och Tungteori.se. På dessa sidor kan du även registrera dig för att få statistik över dina testresultat. Du kan också färska upp minnet genom att läsa igenom hemsidans faktasidor.

Vilken totalvikt får en lätt lastbil högst ha?

Enligt Transportstyrelsen sida om fordonsregler för lastbil räknas en lastbilmed en totalvikt på högst 3,5 ton, eller 3500 kg, som en lätt lastbil. Ett vanligt B-körkort räcker för att få köra lätt lastbil. För en lätt lastbil gäller den för vägen angivna hastigheten, medan en tung lastbil är begränsad till 90 km/h på motorväg och 80 km/h på andra vägar.

Vad tjänar en lastbilschaufför?

Den ungefärliga lönen för en lastbilschaufför ligger på mellan 26 000 och 30 000 SEK i månaden brutto. Enligt Framtid.se ligger genomsnittslönen för en lastbilschaufför år 2022 på 28 300 SEK före skatt och andra avgifter. Generellt sett visar statistiken att kvinnliga lastbilschaufförer tjänar uppemot 3000 kronor mindre än manliga chaufförer.

Vad krävs för att bli lastbilschaufför?

För att bli lastbilschaufför behöver du ha C-körkort för tung lastbil, vilket i sin tur kräver B-körkort. Förutom godkänd teori och uppkörning krävs en godkänd synundersökning samt ett yrkeskompetensbevis.

Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet med inriktning transport är en väg in i branschen, men även du som vuxen kan utbilda dig till lastbilschaufför. Lastbilsförarutbildning finns att gå via yrkeshögskolor som Yrkesakademin och Nybro Vuxenutbildning med flera. På vissa orter finns det även möjlighet att utbilda sig till lastbilschaufför via Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildning (sök på lastbilsförare).

Vad kostar ett lastbilskort?

Slutpriset för att ta lastbilskörkort varierar kraftigt beroende på en rad faktorer. Ska du ta körkort för tung lastbil, det vill säga C-körkort, måste du först ha ett B-körkort. Priset för ett B-körkort, inklusive lektioner, uppkörning med mer, landar vanligtvis i spannet 20 000–30 000 kr beroende på körskola och hur många försök du behöver. Har du B-körkort får du lov att köra lätt lastbil.

För C-körkort kan du räkna med ett cirkapris på minst det dubbla. Dock finns möjligheter att utbilda sig till lastbilschaufför genom CSN-berättigad yrkesutbildning eller via Arbetsförmedlingen.

Priset för själva körkortet ligger på runt 400 kr inklusive fotografering.

Har lastbilar vinterdäck?

Lastbilar, såväl lätta som tunga liksom eventuella släpvagnar, ska förses med vinterdäck från 1 december till 31 mars vid vinterväglag. Istället för vinterdäck går det också att använda exempelvis snökedjor och sandspridare. Även släp till lastbilar ska ha vinterdäck när vinterväglag råder. På Transportstyrelsens sida om vinterdäck kan du läsa mer om vilka regler som gäller.

När får man övningsköra lätt lastbil?

Du som är minst 17 år och 6 månader får övningsköra med lätt lastbil. I övrigt gäller samma krav som för övningskörning med personbil, det vill säga ett giltigt körkortstillstånd för B-körkort samt en godkänd synundersökning. Läs mer hos Transportstyrelsen om vilka regler som gäller för att övningsköra och skaffa B-körkort, vilket är den sorts körkort som gäller för lätt lastbil.

När klassas en lastbil som tung?

En lastbil klassas som tung om bilen och lasten har en totalvikt på över 3,5 ton. De flesta tunga lastbilar har en vikt på cirka 10 ton när de är tomma. Vikten på en tom lastbil kallas för tjänstevikt.

Tunga lastbilar kan delas in i medeltunga och tunga lastbilar, vilka kräver olika körkortsbehörigheter. En medeltung lastbil har en totalvikt på högst 7,5 ton.

Varför blinkar lastbilar med helljus?

Lastbilar som passerar varandra på vägen använder blinkning med helljus som en signal när den ena kör om den andra. Lastbilen som blir omkörd blinkar då med helljuset när lastbilen som kör om är på ett sådant avstånd att den kan köra in i filen utan att kollidera med den bakre.

Är lastbilar automat?

För drygt tio år sedan var lastbilar med automatlåda väldigt ovanligt, men sedan dess har andelen ökat kraftigt, särskilt då manuell växling börjar att anses alltmer utdaterat. Manuell växling ger en något större kontroll över körningen och ger möjlighet att förbruka mindre bränsle under körningen, vilket kan vara några orsaker till att automatväxling på lastbilar länge var ovanligt.

Hur många pallar går det på en lastbil?

Hur många lastpallar som får plats i en lastbil beror på storleken på lastutrymmet samt vilka pallar som används. Normen i Sverige är pallar av EU-standard, vilka mäter 120 x 80 cm. Upp till 33 lastpallar av EU-standard får plats i den vanligaste typen av lastbilar som lastar upp till 20 ton. Med ett släp på lastbilen får ytterligare lastplats.

Hur kan en lastbil som transporterar farligt gods vara märkt?

Enligt lag måste lastbilar som transporterar farligt gods märkas med väl synliga etiketter som talar om vad för slags gods det rör sig om. Det finns speciella etiketter för radioaktiva ämnen, oxiderande ämnen, självantändande ämnen och många fler. I de flesta fall krävs även etikettering för miljöfarligt gods. Läs mer i MSB:s broschyr Transport av farligt gods på väg och järnväg.

Vilka lastbilar får man köra med b-körkort?

Har du B-körkort, det vill säga vanligt körkort för personbil, får du även köra så kallade lätta lastbilar. Lätta lastbilar är lastbilar som inklusive lasten har en totalvikt på högst 3,5 ton. Du får koppla på ett lätt släp på högst 0,75 ton. Med utökad B-behörighet av typen B96 eller BE får du även köra lätta lastbilar med tyngre släp.