Tunga och lätta lastbilar

Allt om tunga och lätta lastbilar

Lastbilar används huvudsakligen som transportfordon och förekommer främst i två varianter - Tunga och lätta lastbilar. Tunga och lätta lastbilar skiljer sig på många sätt, inte bara utseendemässigt, utan även vad gäller lagar, regler och villkor kring framförandet av dessa olika lastbilar.

Är du ute efter att köpa en lastbil? Letar du efter lastbilstillbehör? Eller är du främst här för att få svar på de viktigaste frågorna vad gäller tunga och lätta lastbilar? Då har du hittat rätt!

Tunga lastbilar

Vad är en tung lastbil?

En tung lastbil är precis som det låter av modellen större. Definitionen av en tung lastbil är dock inte egentligen beroende av längden eller dess storlek utan det är vikten som avgör om det är en tung lastbil eller inte. Om den totala vikten av lastbilen överstiger 3,5 ton så räknas det som en tung lastbil.

Hur snabbt får en tung lastbil köra?

En tung lastbil har hastighetsbegränsningar i trafiken. Detta med tanke på dess vikt och storlek och främst för samtliga trafikanters säkerhet. Med en tung lastbil får man högst köra i 90 km/h på motorväg och 80 km/h på annan väg eller om lastbilen har släp.

Lätt lastbil

Vad är definitionen på en lätt lastbil?

När vi nu vet vad en tung lastbil är tänkte vi gå igenom definitionen av en lätt lastbil. För att en lastbil skall anses vara en lätt lastbil så gäller det att dess totalvikt är max 3,5 ton. Ett överskridande av den vikten kommer att definiera lastbilen i fråga som en tung lastbil.

Hur fort får en lätt lastbil max köra?

En lätt lastbil har, till skillnad från en tung lastbil, inga särskilda regler vad gäller hastighetsbegränsningar, utan en lätt lastbil får köra i den hastighet som väger anger.

Lastbilskörkort

Har du planer på att ta lastbilskörkort? Här ger vi dig allt det du behöver veta om lastbilskörkort.

Det är C-körkort som gäller då du ska köra lastbil. C-körkort förekommer i olika klasser, där alla de olika klasserna tillåter en person att framföra olika typer av lastbilar.

  • C-körkort – Med denna typ av lastbilskörkort får du köra en tung lastbil med en totalvikt över 3,5 ton. Åldersgräns = 21 år.
  • C1-körkort – Med denna typ av lastbilskörkort får du köra en tung lastbil med en totalvikt på max 7,5 ton – inte mer än så. Åldersgräns = 18 år.
  • CE-körkort – Här får du framföra lastbilar som har en C-behörighet med flera släpvagnar utan någon reglerad viktgräns. Åldersgräns = 21 år.
  • C1E-körkort – Här får du framföra lastbilar som har en C1-behörighet men med flera släp – såvida totalvikten inte överstiger 12 ton. Åldersgräns = 18 år.

Transportstyrelsen kan du läsa mer om olika klasser för lastbilskörkort.

Vad kostar lastbilskörkort?

Vad ett lastbilskörkort kostar är en svår fråga att svara på då det kan variera från person till person – precis som när man tar ett körkort för personbil. Oftast finns det olika utbildningar och kurser att gå, som man kan köpa till ett paketpris, för att ta lastbilskörkort. När det väl kommer till själva teoridelen och körprovet så kostar detta men än dubbelt så mycket som det gör då du ska ta körkort för personbil. Det innebär att det kan bli dyrt om du behöver genomföra det flera gånger.

Köpa lastbilar & lastbilstillbehör

Skannar du marknaden för att köpa lastbil eller är du kanske på jakt efter lastbilstillbehör? Här ger vi dig våra bästa tips på vart du kan köpa lastbil och lastbilstillbehör. På Nordicc.se hittar du lastbilstillbehör och reservdelar. Här nedan hittar du olika återförsäljare och tillverkare av lastbilar.

  • Volvo Trucks – Köp lastbil hos Volvo där du kan skräddarsy din nya lastbil utefter dina behov. Fixa och trixa med motorerna, chassierna, hytterna och lösningarna som gör Volvos lastbilar så kraftfulla, fina och unika.

       Lastbilsdelar – Volvo

        Är du ute efter lastbilstillbehör till din Volvo-lastbil? Hos Nordicc kan du hitta:
        - Sidoluftriktare
        - Chassikjolar
        - Frontplatta
        - Takspoilers

  • Mercedes-Benz – Vill du köpa en lastbil som skriker stil, klass och elegans så är det åt Mercedes-Benz håll du vill kolla. Här kan du ta del av nya lastbilar för både fjärrtrafik, entreprenadtrafik och distributionstrafik.

       Reservdelar – Mercedes

        Letar du efter lastbilstillbehör till din Mercedes-lastbil? Besök Nordicc och ta      del av:

         - Takspoilers
         - Sidoluftriktare
         - Chassikjolar

  • Scania – Oavsett om du är ute efter en ny eller begagnad lastbil kan du hitta det hos Scania. Specialbeställ ditt nya vrålåk till lastbil eller spara dina slantar och värna om miljön genom att köpa en begagnad lastbil.

       Lastbilsdelar – Scania

        Söker du nya lastbilstillbehör till din Scania-lastbil? På Nordicc hittar du:

         - Sidoluftriktare
         - Takspoilers
         - Frontspoilers
         - Chassikjolar
         - Bakväggar

  • Kvdpro – På Kvdpro.se kan du ta del av begagnade lastbilar på nätet. Spana in ett stort sortiment av olika lastbilsmodeller och välkända märken. Här hittar du något för alla, i flera storlekar och prisklasser.

  • Mascus – Här hittar ni ett av Sveriges största sortiment av begagnade lastbilar. Ta del av lastbilar från Volvo, Scania, Mercedes-Benz, Man, Daf och flera världsledande varumärken när det kommer till lastbilar.